Je hebt een succesvolle onderneming opgebouwd. En op een dag staat er iemand met een goed bod bij je voor de deur. Wat moet je dan doen? Het is in ieder geval belangrijk om te weten op welke zaken je moet letten. Welke kennis moet je hebben? Waarover kan je nog advies inwinnen?

Wil je wel verkopen?

Het is belangrijk om eerst goed te bepalen wat je wilt. Het is goed mogelijk dat er ineens iemand op de stoep staat met interesse in een overname. Ga dan eerst bij jezelf na of je wel wilt verkopen. Wanneer dat zo is, kan je pas gaan bepalen of het bod geschikt is. En je bekijkt of dit ook het moment is om te verkopen. Pas dan ga je verder kijken.

Zijn er betere opties?

Als er één koper aanklopt, dan betekent dat vaak ook dat er meerdere kopers te vinden zijn. Dit zijn vaak ook nog eens verschillende types. Het kan slim zijn om eens al deze types te polsen. Denk aan een buitenlandse koper, een strategische koper en een private equity koper. Die hebben verschillende eisen en bieden vaak ook verschillende bedragen.

De juiste kennis opdoen

Het is belangrijk om te onderhandelen vanuit een positie van kennis. Dat betekent dus dat je je moet voorbereiden met goede informatie. Ook kopers gaan zich immers verdiepen in jouw situatie. Je wilt voorkomen dat na dit onderzoek de prijs ineens omlaag gaat. Door zelf alles goed in kaart te hebben, weet je precies wat je kan verwachten.

De ideale instelling

Door de informatie goed te bundelen weet je direct wat de kracht van je bedrijf is. Daar kan je op inzetten bij de verkoop. Daarbij moet je wel zorgen dat je dit doet zonder dat er emotie bij komt kijken. Mogelijk is een externe begeleider daar de optie voor. Zo kan je het bedrijf verkoopklaar maken. Zo maak je je kansen op goede voorwaarden en een goede prijs het grootst.

Share.

Leave A Reply

nl_NLDutch