De meeste investeerders in Nederlandse startups kwamen in recente jaren uit het buitenland. Vooral Amerika, Engeland en landen uit Azië staken veel in Nederlandse ondernemingen. Het is belangrijk om dus eens te kijken wat een buitenlandse investeerder jouw startup kan bieden.

Grote slag slaan

Het is niet zo dat de Nederlandse investeerder is uitgespeeld in de markt voor startups. Het is alleen zo dat het vaak ondersteunende investeerders zijn. De grote slag wordt vaak geslagen met een investeerder van buiten de landsgrenzen. Wil je dus echt grote stappen vooruit zetten met je bedrijf? Dan is het belangrijk om buitenlandse kapitaalmarkten aan te spreken.

Grote voorgangers

Het is niet zo dat buitenlands kapitaal alleen in obscure markten plaatsvindt. Enkele van de snelst groeiende Nederlandse startups in recente jaren hebben in het buitenland zaken gedaan. Zoals gezegd komt het geld dan vaak uit Amerika, Engeland en verschillende plekken in Azië. Voor sommige ondernemers is kijken in het buitenland zelfs heel normaal geworden.

Aandacht van Amerikanen

Wat opvalt is dat vooral Amerikaanse investeerders hun oog op Nederlandse bedrijven met potentie hebben laten vallen. Bijna de helft van al het opgehaalde investeringsgeld in Nederland kwam uit de Verenigde Staten. Er is bovendien een snelle groei zichtbaar, want nog niet zo lang geleden ging het nog maar om een derde van het kapitaal. Bovendien steken de Amerikanen vaak grotere bedragen inéén keer in een investering.

Minder bang voor risico’s

Volgens kenners is er ook een verklaring voor de rol van Amerikaanse investeerders. Zo zijn ze bijvoorbeeld van nature minder bang voor risico’s. Zeker wanneer je dit vergelijkt met Nederlandse investeringsmaatschappijen. Ze zijn vaak ook bereid om eerst te investeren om dan later pas aan verdienen te denken. Dit is dus zeker ook een risico, want soms komt dat verdienen er nooit van omdat het niet uitpakt zoals gedacht werd.

Share.

Comments are closed.

nl_NLDutch