Je bent al enige tijd onderweg als ondernemer. Het kan best zijn dat je inmiddels ook medewerkers in dienst hebt. Dat betekent niet automatisch ook dat je goed bent in leiding geven. Het is dus zaak om dit zelf te herkennen en erkennen. En daar dan ook naar te handelen. Je bent immers niet begonnen met het idee om mensen aan te nemen. Je wilde een product of dienst op de markt brengen.

Omgaan met medewerkers

Doordat je groei nu eenmaal niet in je eentje aankan, kom je op enig moment met medewerkers in aanraking. Je kunt natuurlijk processen uitbesteden of meer automatiseren, maar uiteindelijk heb je meer mensen nodig. Daarmee kan je de groei beter aan. Het probleem is alleen dat je dan dus ook met personeelszaken te maken krijgt. Daar zijn veel ondernemers minder goed in.

Jezelf goed kennen

Het is dus belangrijk om op jezelf te kunnen reflecteren. Wat kan je wel en wat kan je niet? Ben je nog altijd de pionier die nieuwe dingen probeert? Of ben je de manager die jij en je medewerkers nodig hebben. Voor veel ondernemers is dit een lastig vraagstuk. Zij denken nog altijd alles zelf te moeten doen, ook als al is bewezen dat dit in de praktijk niet werkt.

Minder controle willen hebben

Het is belangrijk om de controle te kunnen loslaten. Wanneer je er teveel mee bezig blijft, dan kan je ook de medewerkers niet goed managen. Waardoor goede mensen alweer weglopen voordat ze hun waarde hebben kunnen bewijzen. Daarmee stokt ook de groei van het bedrijf.

Gerichte keuzes maken

Door goed naar jezelf te kijken kan je bepalen welk type ondernemer je bent. Heb je dit goed voor ogen, dan weet je ook welke keuzes je moet maken. Daar ben je zelf bij gebaat. Ook helpt het jouw medewerkers. Uiteindelijk is dit dus ook beter voor het bedrijf. Je doet waar je zelf het best in bent en huurt anderen in voor andere zaken.

Share.

Comments are closed.

nl_NLDutch