Een veelgemaakte fout bij het aantrekken van nieuwe medewerkers is het zoeken van de veilige weg. Mensen die zijn zoals jij lijken goed bij het bedrijf te passen. Het zijn juist de mensen die anders denken dan jij die het bedrijf een duw in de goede richting kunnen geven. Wie wil doorgroeien heeft dit soort mensen nodig.

De juiste mentaliteit hebben

Jij hebt de mentaliteit van de ondernemer. Je hebt een idee, weet waar je naartoe wilt en doet dar alles aan. Bedenk je dat medewerkers geen ondernemers zijn en deze mentaliteit dus ook niet hebben. Het gevaar is dan dat je verkeerde verwachtingen hebt en dat jij je daarop moet aanpassen. Je moet niet zoeken naar kopieën van jezelf. Ook al lijkt dit precies te zijn wat je zoekt. Zoek juist mensen die je aanvullen.

Veiligheid uit de weg gaan

Het zoeken naar mensen als jij, biedt veiligheid. Wanneer mensen denken zoals jij, dan lijkt het altijd alsof je op de juiste weg bent. Het betekent echter ook dat je een blindheid creëert voor de dingen die fout gaan. Niemand kijkt immers uit een ander perspectief. Waardoor de groei van het bedrijf mogelijk ook geremd wordt.

Meer van hetzelfde

Het gevaar bij het zoeken naar nieuwe medewerkers is dat wordt gezocht naar meer van hetzelfde. Een goede medewerker die altijd op tijd is en nooit problemen geeft, lijkt de juiste persoon te zijn. Dit is voor een ondernemer ook prettig. Het probleem is alleen wel dat dit groei in de weg kan staan. Niemand is immers nog kritisch op hoe het gaat in de onderneming en waar het anders kan.

Geen veilige weg

Wie als ondernemer verder wil komen, moet dus openstaan voor iemand met een kritische blik. Zonder dit als een bedreiging te ervaren. Je kan er juist zekerder door raken. Ook leer je reflecteren op jezelf op deze manier. Dat is wat ondernemers nodig hebben.

Share.

Comments are closed.

nl_NLDutch