Ieder mens wil beter worden. Of het nu om schrijven. Presenteren of programmeren gaat. Beter luisteren wordt echter zelden genoemd als een vaardigheid om aan te werken. Toch is het juist slim om in deze tijd beter te worden in het luisteren naar anderen. Niet luisteren kan namelijk grote gevolgen hebben, zo wordt steeds duidelijker

Overstappen naar andere werkgevers

Eén van de problemen van niet goed luisteren is op de werkvloer te vinden. Daar wordt gemakkelijker dan voorheen overgestapt naar een andere baas wanneer de werkgever niet goed luistert. Vooral de meer talentvolle medewerkers kunnen zo klanten en projecten meenemen naar de concurrent. Dat wil natuurlijk niemand.

Wat is goed luisteren?

Goed leren luisteren is niet iets wat onderdeel is van het lespakket op veel opleidingen. Dat is ook te begrijpen, wat luisteren is eerder iets wat beter wordt door coaching. Bovendien is het een vaardigheid die een leven lang bijgehouden en ontwikkeld moet worden. Goed luisteren is dan ook niet gemakkelijk. Het gaat om het beheersen van het brein en het verwerken van de informatie.

Begrijpen wat er bedoeld wordt

Het is vooral belangrijk om te leren begrijpen wat er gezegd wordt. Maar ook gaat het om begrijpen wat er eigenlijk wordt bedoeld. Dit gaat dus verder dan de inhoud alleen. Het gaat ook om het begrijpen van de emoties. Met goed luisteren wil je ook laten zien dat je betrokken bent bij het verhaal. Het is dus niet alleen vriendelijkheid, het is echt iets toevoegen.

Tips voor beter luisteren

Met enkele tips kan je al snel veel beter leren luisteren. Zo is het bijvoorbeeld goed om de informatie die wordt gedeeld te herhalen. Ook helpt het om vragen te stellen aan de gesprekspartner. Goed luisteren gaat bovendien niet alleen om de verbale communicatie. Het gaat ook om het begrijpen en zenden van non-verbale signalen. Het is daarnaast belangrijk om beter om te gaan met mogelijke afleidingen in je hoofd.

Share.

Comments are closed.

nl_NLDutch