Hoe kon Booking.com zo groot worden? Tegenwoordig kan je dat gewoon lezen. Dat doe je in het boek De Machine. Zo leer je hoe een slimme startup veranderde in één van de grootste bedrijven van de wereld. Lang kon het bedrijf dit ook doen buiten de schijnwerpers, waardoor het een echt bolwerk werd.
Inside look
Het boek, dat geschreven is door journalisten van NRC, biedt een inside look in hoe het eraan toe gaat in het bedrijf. Interviews met medewerkers lagen hieraan ten grondslag. Dat niet alles even positief klonk als de buitenkant deed vermoeden, maakt De Machine juist ook zo aantrekkelijk om te lezen. Zo leer je als lezer hoe een startup een corporate kan worden, maar ook wat de valkuilen zijn.
Documenten en e-mails
Om de verhalen van de medewerkers en betrokkenen te toetsen, zijn ook vele documenten en e-mails doorgenomen. Zo kon een duidelijk beeld worden geschetst van het soort bedrijf dat Booking.com is. Jammer is dat de grondleggers van de onderneming zelf niet aan het woord komen, waardoor het verhaal alleen van één kant zichtbaar blijft.
Beginnen met een idee
Het idee van Booking.com komt van een stagebegeleider van één van de oprichters. Die legt zijn idee in 1996 voor als de student bedrijfskunde naar nieuwe bedrijfsideeën zoekt. Een reserveringssite voor hotels lijkt een schot in de roos. Investeerders komen uit de kennissenkring die op dat moment al met het nog kleine internet bezighouden.
Simpel maar wel groter
Naar mate het bedrijf groeit komen anderen aan boord om de leiding te nemen. Het idee is om snel te groeien, naar Amerikaans concept. Wel is het belangrijk dat alles simpel gehouden wordt. Actie gaat boven overleg. Ook komen de donkere kanten van het bedrijf naar boven. Uiterlijk vertoon wordt belangrijker dan het bedrijf verbeteren. Ook ontstaat er een feestcultuur die veel medewerkers niet ten goede komt.