Het bezorgplatform Meituan-Dianping is in korte tijd het grootste van China geworden. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan Wang Xing. Deze hoog intelligente Chinese zakenman staat bekend om zijn hoge IQ, maar beperkte sociale vaardigheden. Hij staat dan ook bekend als een echte denker in de Chinese traditie van dichters en filosofen.

Van goede komaf

Het is belangrijk om te begrijpen dan Wang Xing van goede komaf is. Zijn opa pleegde zelfmoord tijdens de Chinese Revolutie. Daardoor kwam de vader van Wang op het platteland terecht als arbeider. Als selfmade man werd hij toch rijk door in de bouw aan de slag te gaan en te profiteren van de groei van de Chinese economie.

Lezen, lezen en nog eens lezen

Wang Xing groeide op in de rijkdom die zijn vader vergaarde. Hij woonde in een villa en had duizenden boeken tot zijn beschikking. Hij las moderne schrijvers en filosofen uit Amerika en Japan om zijn kennis te vergroten. Hij hield zich ook bezig met de geschiedenis van de Chinese Communistische Partij.

Rol als topondernemer

China had Jack Ma al. Hij wordt gezien als één van de grootste innovators van het land. China is echter alweer op zoek naar een opvolger voor Ma. De Chinese overheid is namelijk niet gelukkig met de macht van de eigenzinnige Ma. Iemand als Wang Xing past mogelijk dan beter in het plaatje.

Altijd willen leren

Wang staat erom bekend altijd te willen leren. Zo wil hij zijn concurrentie verslaan. Onderzoek en overweging helpt hem hierbij. Ook zijn broer en zus zijn actief in tech. Ook Wang ruilde zijn studie in voor een startup. Hij zag de potentie in sociale netwerken al in 2004. Na enkele pogingen lukte het hem dan ook om een Chinese variant hiervan succesvol te laten zijn. Tegenwoordig behoort hij tot de top van het Chinese bedrijfsleven en is er nog veel meer mogelijk.

Share.

Comments are closed.

nl_NLDutch