Investeerders zoeken al langere tijd naar startups die zich bezighouden met de grootste uitdagingen. Denk aan problemen zoals gezondheid, genderongelijkheid en klimaatverandering. Het vinden van de kansrijke startups is echter helemaal niet zo gemakkelijk. Daar is dan ook nog het nodige te winnen volgens onderzoekers.

Een groeiende markt

De markt voor startups in markten met grote impact is aan het groeien. Waardoor dus ook meer investeerders zich ermee gaan bemoeien. Er zijn dan ook al succesvolle voorbeelden zoals Oatly en Tesla. Er is zeker potentie voor bedrijven die maatschappelijke problemen willen aanpakken. Ook grote bedrijven vinden het daarom aantrekkelijk.

De waaier van ESG

De startups worden verzameld onder de naam ESG. Dit staat voor een waaier aan onderwerpen. Of dit nu om onderwijs, om mensenrechten, om gezondheid of om de energietransitie gaat. Startups krijgen een score toegekend. Ook voor investeerders is er nog veel te leren als het om deze categorie gaat. Het is namelijk zelfs met de score nog niet heel gemakkelijk om de kansrijke bedrijven te investeren.

Het meten van ESG

Het is nu ook mogelijk om ESG te meten. Dit is nog niet gemakkelijk want de tools voor analyse zijn nog niet heel ruim aanwezig. Het is lastig om een bepaalde ESG-claim dan ook goed te onderbouwen. Het is daarbij ook lastig om de ESG-score verder op te voeren als er eenmaal in geïnvesteerd is. Dit komt vooral doordat het lastig is om startups te meten door de ontwikkeling die ze doormaken.

Waarop letten bij meten?

Het is mogelijk om op een aantal dingen te letten als het om ESG-prestaties gaat. Denk bijvoorbeeld aan het bekijken van de impactdoelen als de analyse en due dilligence worden gedaan. Dit wordt nog te weinig gedaan. Ook het waarderen op basis van ESG-doelen is in opkomst. Daarnaast komt ESG ook steeds vaker voor in de term sheet. Dit zijn allemaal goede handvatten.

Share.

Comments are closed.

nl_NLDutch